Search
Close this search box.

EXPO-Begrippen onderbouw

Digitale licentie voor slechts € 6,95 per leerling per jaar! U werkt volledig digitaal met de licentie inclusief het digitale bladerboek.

Begrippen voor vmbo/havo/vwo onderbouw

EXPO-Begrippen beeldende vakken geeft een theoretische achtergrond bij de beeldende vakken in de onderbouw van vmbo, havo en vwo. De methode bespreekt 170 kunstbeschouwelijke basisbegrippen. De begrippen hebben te maken met de verschijningsvormen, voorstelling, vormgeving (compositie, kleur, vorm, licht, lijn, ruimte) en materialen en technieken van beeldende kunst. Bij elk begrip wordt een heldere beschrijving gegeven, met een afbeelding erbij ter illustratie. Vaak is er ook een korte toelichtende video. In een interactief oefenprogramma kunnen leerlingen meerkeuzevragen maken om te testen of ze de begrippen kennen en kunnen toepassen op nieuwe kunstwerken.

Nu met praktische opdrachten

In de licentie zijn praktische opdrachten opgenomen die gekoppeld zijn aan de begrippen. Bij alle modules van Kleur, Vorm, Lijn, Licht, Compositie en Ruimte zijn zeer afwisselende opdrachten beschikbaar, die u voldoende materiaal bieden voor een volledig lesprogramma in de onderbouw. Leerlingen oefenen in de opdrachten met veel verschillende materialen en technieken, zowel 2D als 3D. De instructies voor elke opdracht hebben een vaste structuur, inclusief een doel, benodigdheden en beoordelingscriteria. In het docentenmateriaal worden een docentenhandleiding, kopieerbladen en handige PowerPoints geplaatst. Kortom: u kunt er zo mee aan de slag!

Kenmerken EXPO-begrippen onderbouw

Efficiënt

Leerlingen kunnen thuis de begrippen bestuderen, waardoor de theorie geen kostbare lestijd in beslag neemt. Zo houdt u alle tijd voor de praktische opdrachten.

Aantrekkelijk

De methode is mooi vormgegeven en heel visueel omdat alle begrippen worden geïllustreerd met een voorbeeldkunstwerk.

Compleet

170 basisbegrippen over voorstelling, vormgeving, materialen en technieken van beeldende kunst worden getraind.

Toegankelijk

Leerlingen kunnen zelf controleren of ze de begrippen beheersen, in voorbereiding op de praktische opdrachten en eventueel op een SO of toets.

Flexibel inzetbaar

U selecteert welke modules uw leerlingen in elk leerjaar moeten kennen, waardoor de methode bruikbaar is voor vmbo, havo en vwo.

Overzichtelijk

De begrippen zijn op een logische manier geordend en worden helder gepresenteerd: één begrip per pagina, zonder afleiding.

Helder

Alle begrippen worden uitgelegd met duidelijke voorbeelden en vaak ook met een video.

Goede basis

Expo – Begrippen beeldende vakken is een handige opstap naar de bovenbouw (examens beeldende vakken, Kunst Algemeen, CKV).

Wat zegt men over EXPO vmbo?

Bekijk EXPO-begrippen onderbouw

Brochure
Kunstvakken

omslag-brochure-klassieke-talen-2024

Licentie EXPO- begrippen

Structuur EXPO-begrippen onderbouw

Het digitale bladerboek behandelt 170 basisbegrippen. De begrippen hebben te maken met de voorstelling, de vormgeving (compositie, kleur, vorm, licht, lijn, ruimte), materialen en technieken van beeldende kunst en zijn geordend per onderwerp. Bij elk begrip wordt een heldere beschrijving gegeven, met een afbeelding ter illustratie en soms een korte video. De beschrijvingen van de begrippen zijn toegankelijk voor leerlingen op alle niveaus van het voortgezet onderwijs. Vanuit het digitale bladerboek klikken leerlingen gemakkelijk door naar het adaptieve oefenprogramma Drillster. De drills bestaan uit meerkeuzevragen die testen of leerlingen de begrippen beheersen en kunnen herkennen in nieuwe voorbeeldkunstwerken. In het docentenmateriaal vindt u toetsvragen waarmee u de kennis van uw leerlingen kunt testen. Dat kan (als quiz) in de les of in de vorm van een SO of toets.

In de licentie is een apart bladerboek met praktische opdrachten toegevoegd met 42 praktische, beeldende lesopdrachten. Deze bundel opdrachten is een mix van teken- en schilderwerk, ruimtelijk werk, collages, fotografie en grafiek. Leerlingen werken met veel verschillende materialen en technieken. EXPO-praktische opdrachten is gekoppeld aan de modules met de beeldende aspecten uit EXPO-Begrippen beeldende vakken. Bij alle modules van compositie, kleur, vorm, licht, ruimte en lijn zijn telkens drie afwisselende opdrachten gemaakt. Elke opdracht is gebouwd rond een kernbegrip uit de betreffende module. De praktische opdrachten sluiten dus aan bij de theorie. EXPO-Praktische opdrachten biedt u voldoende materiaal voor een volledig onderbouwprogramma beeldende vorming of tekenen/handvaardigheid. U kunt de opdrachten uiteraard met uw eigen leerplan en met eigen opdrachten combineren. In het docentenmateriaal zijn behalve een uitgebreide docentenhandleiding en een overzicht van de gebruikte materialen en technieken in alle opdrachten, ook kopieerbladen en handige PowerPoints voor gebruik in de les geplaatst.

EXPO-begrippen onderbouw

Drillster

Digitale leeromgeving

In het adaptieve leer- en toetsprogramma Drillster worden oefendrills aangeboden, waarmee de leerling begrippen kan oefenen en kan herkennen in nieuwe voorbeeldkunstwerken. Het programma past zich aan de leer- en onthoudcurve van de gebruiker aan en is zeer geschikt om ook via een smartphone te oefenen.

Docentlicentie

Docenten krijgen met een leerlinglicentie toegang tot de begrippen en de drills. Met DrillsterPro kunt u als docent de prestaties van uw leerlingen volgen. U kunt drills klaarzetten, leerdoelen bepalen en naast de scores bijvoorbeeld ook inzien hoeveel tijd er is besteed. U ontvangt 50% korting op de licentie.

Digitaal docentenmateriaal

Docenten die met EXPO-begrippen werken, krijgen toegang tot het docentenmateriaal met toetsvragen waarmee u de kennis van uw leerlingen kunt testen. Dat kan (als quiz) in de les of in de vorm van een SO of toets. Om toegang te krijgen tot het docentenmateriaal kunt u op onze website een account aanvragen voor toegang.

Ontvang de onze nieuwsflits voor de kunstvakken en blijf op de hoogte!

Goed van start met EXPO-begrippen

Gaat u starten met EXPO-begrippen voor de onderbouw? Dan helpen we u goed op weg. Wij geven gratis starttrainingen op maat voor docenten aan het begin van het schooljaar. Hoe kunt u de licentie en het docentenmateriaal optimaal inzetten en gebruiken? We komen graag bij u langs op school.

Assortiment EXPO-begrippen onderbouw

U werkt volledig digitaal met de licentie inclusief het digitale bladerboek. De licentie is geschikt voor praktisch alle devices.

EXPO-begrippen onderbouw

Bestel een beoordelingsexemplaar

Bestel nu EXPO-begrippen beeldende vakken vmbo/havo/vwo onderbouw.